Lichtecht drukwerk

Lichtechte stickers voor aangeven wandelroutes

Deze stickers hebben we alweer 7 jaar geleden gemaakt voor het Wandelnetwerk in Noord-Holland van het Staatsbosbeheer.

Na enige strubbeling over het op de juiste manier aanbrengen van de stickers op de palen stralen deze stickers de passerende wandelaars nog steeds tegemoet.

De inkt op deze gezeefdrukte stickers is na 7 jaar nog steeds fel en vol van kleur. Dat noemen wij nou duurzaam!

Loop eens één van deze mooie routes in Noord-Holland en ervaar zelf hoe de verschillende weersinvloeden mede de duurzaamheid van een sticker bepalen.

Regelmatig krijgen wij de vraag hoe lang onze buitenstickers vol van kleur blijven. Hoe lichtecht de stickers zijn.

Deze eenvoudige vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Want lichtechtheid is het bestand zijn tegen de invloed van daglicht, waarbij andere omstandigheden (zoals regen en wind) geen invloed hebben. De feitelijke lichtechtheid van de stickers is eigenlijk afhankelijk van de straling en de scherpte van de zon. Dit betekent dat de lichtechtheid afhangt van de geografische locatie waar de sticker gemonteerd gaat worden, van het seizoen en van de ‘blootstellingsrichting’. Want een sticker op de noordkant van een gebouw zal langer vol van kleur blijven dan aan de zuidkant van een gebouw.

De wikipedia uitleg van lichtechtheid of lichtvastheid is:

Lichtechtheid is de eigenschap van een kleurstof die aangeeft in hoeverre de kleurstof door de invloed van met name zonlicht wordt beïnvloed.

Veel stoffen die worden gebruikt als pigment ondergaan door de invloed van licht een chemische reactie. Hierdoor kan het zijn dat de kleur verandert. Meestal wordt het pigment lichter van kleur. Omdat de drager van de stof licht is, maar zelf door dezelfde invloed ook lichter wordt, vermindert het contrast en worden de kleuren minder goed waarneembaar. Stoffen waarin dit niet of nauwelijks gebeurt worden lichtecht genoemd.

 

Wij produceren stickers en posters graag op een duurzame manier.

Daarom werken wij zowel in onze zeefdrukkerij als in onze digitale drukkerij met duurzame inkt. Voor onze zeefdruk-inkten krijgen we van onze leveranciers in de regel 5 jaar lichtecht opgegeven. In onze digitale drukkerij werken we met ECO Solvent inkten die een kleurechtheid hebben van 3-4 jaar en onze UV geprinte inkten gaan zonder een transparante UV-beschermende folie al 2 tot 3 jaar mee zonder verkleuring.

Maar zoals gezegd, de periode van lichtechtheid hangt uiteindelijk af van de geografische locatie, het seizoen en de blootstellingsrichting.

Voorkom het snel verkleuren van abri posters

Goedkoop is vaak duurkoop en dat is echt zonde!

Kijk bijvoorbeeld eens naar ABRI posters langs de kant van de weg. Vaak worden deze posters in offset gedrukt of met een UV printer geprint en jammer genoeg met een inkt die niet lichtecht is. Wat overblijft is een afbeelding van cyaan en zwart. En dat al heel snel.

Heel zonde als je advertentie of uiting teniet wordt gedaan door een niet-duurzame keuze in productie en inkt.

Wil jij een buitensticker of ABRI poster die wél duurzaam is? Die ondanks de klimaat verandering in ons land niet verkleurd? Wij denken dat het tijd wordt om outdoor signing op een andere duurzame manier te gaan produceren. Vind jij dat ook?

Wij staan voor je klaar.

PS:  De inktlaagdikte heeft eveneens een grote invloed op de lichtechtheid. Daarom is de lichtechtheid van gezeefdrukte stickers over het algemeen al hoger.